Informatie
 
Stijl en werkwijze

Bruidsfotografie is niet meer wat het geweest is… en dat is maar goed ook! Vroeger was het meestal zo dat een bruidsreportage een serie van star geposeerde foto’s was. Tegenwoordig zijn er gelukkig alternatieven.

Fotojournalistieke bruidsreportages

Onder invloed van de journalistieke documentaire fotografie is er een hele nieuwe stijl van fotograferen van bruiloften ontstaan. De zogenaamde fotojournalistieke bruidsreportages. Je moet hierbij denken aan foto’s die gemaakt worden als de fotograaf een goed moment ziet, zonder dat het bruidspaar gevraagd wordt om op een bepaalde plaats te gaan staan of een bepaalde kant op te kijken. Vaak heeft het bruidspaar zelfs helemaal niet in de gaten wanneer er een foto gemaakt wordt.

Wij zin grote fans van deze stijl. Het grootste deel van de foto’s van onze reportages bestaan dan ook uit dit soort foto’s. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Als fotograaf lopen we de hele dag met het bruidspaar mee. De bruid en bruidegom doen gewoon hun eigen ding. We vallen ze niet lastig met vragen als “kunnen jullie even stoppen” of “kijk even naar de camera”. Het tegenovergestelde is zelfs het geval. We geven zelfs het advies “doe maar net alsof ik er niet ben”. De mooiste foto’s worden namelijk gemaakt als iedereen gewoon geniet van de dag.

We kijken dus goed rond, op zoek naar de mooie momenten. Zo’n mooi moment kan een lach zijn van de bruid, een fluistering tussen twee gasten (zie de foto links), of een klein kindje wat net even iets grappigs doet. Dit soort momenten komen en gaan altijd heel snel. We doen dan ook ons best om altijd geconcentreerd te zijn, en klaar te zijn om een foto te nemen zodra er iets leuks, interessants of grappigs gebeurt.

Maar er komt nog meer kijken bij goede documentaire fotografie. Het gaat vooral ook om de juiste compositie. Compositie wil zeggen dat een foto vanaf de juiste plek, onder juiste hoek, met de juiste lens gemaakt is. Het resultaat van een goede compositie is een foto die gewoon prettig oogt. Een foto die net dat beetje extra heeft waardoor het onderwerp van de foto helemaal optimaal tot zijn recht komt.

Het voordeel van deze stijl is dat jullie als bruidspaar geen last hebben van een fotograaf die je de hele dag wil vertellen wat je moet doen, terwijl je wel hele mooie foto’s krijgt die het verhaal van jullie dag perfect vertellen.

Fotoshoot

Veel bruidsparen vinden het ook leuk om ergens tijdens hun trouwdag een fotoshoot te doen. Een moment dus waar je een uur, of wat korter of langer, samen met de fotograaf foto’s gaat maken ergens op locatie. Voor de fotoshoot gebruiken we een stijl die populair is bij trouwfotografen in de Verenigde Staten. Het gaat hier om een stijl die geregisseerd is, ofwel in scene gezet, maar niet geposeerd.

Wat bedoelen we daarmee, geregisseerd maar niet geposeerd? Poseren is stil staan, in een bepaalde stand, en dan wordt er een foto gemaakt. Het resultaat hiervan is vaak een hele statische foto die vaak een beetje “nep” overkomt. Regisseren is wat er ook gebeurt bij het maken van een film. De regisseur bepaald waar de camera staat en hoe de verlichting is, en geeft de acteurs instructies hoe ze zich moeten gedragen. Als je dit even vertaalt naar het maken van trouwfoto’s dan krijg je dus als bruidspaar van een van ons instructies over waar je mag staan en wat je mag doen. Vervolgens worden er foto’s gemaakt terwijl jullie in beweging zijn. Het resultaat hiervan is, dynamische foto’s die er “echt” uitzien.

Ben je benieuwd hoe deze beschrijving zich vertaalt naar de foto’s, hou dan vooral onze blog in de gaten, daar komen continue nieuwe foto’s voorbij. Als je aan de hand van deze beschrijving nog vragen hebt, neem dan vooral even contact met ons op. We staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden.

Solo

Ook belangrijk om te vermelden is, dat we het liefst alleen fotograferen. We komen dus niet met z'n tweeën of drieën om foto's te maken tijdens jullie bruiloft. We zijn van mening dat we de beste foto's kunnen maken wanneer we zo onopvallend mogelijk aanwezig zijn. En één fotograaf valt nu eenmaal een stuk minder op dan twee of drie.